Dia complet a l'Empordà

Com vaig comentar a la darrera entrada, l'hivern s'està acabant. I quan s'acaba l'hivern, comença la migració. La sortida en barca que cada any realitza l'APNAE es va aplaçar aquest cop fins el passat dissabte 8, i ja ens vam preparar per a unes quantes espècies que a ple hivern no veuríem.

Així que a quarts de nou el meu pare, l'Elena, el meu cosí Arnau i jo érem a Roses a punt d'embarcar-nos al Don Pancho i sortir a veure ocells marins.
Vam començar amb les calàbries agulla del Golf de Roses, en vam veure unes 15 i bastant a prop. També vam observar un cabussó emplomallat, un paràsit gros i un grup de territs variants, territs tresdits i un pigre gris a la platja.
Tot seguit vam sortir de la badia i vam començar a tirar peix. Tan bon punt va arribar el primer gavià. altres gavians i gavines vulgars van començar a aparèixer del no res i a barallar-se per la sardina.
Mentrestant, a proa, amb en Martí Sala que també havia vingut a la sortida, vam començar a observar els primers grups de gavina menuda en migració, que, per desgràcia, no es vam acostar al vaixell.

I de sobte, algú crida: FRARET!!!!!!
Em vaig llançar a un costat de l vaixell per veure'l, però s'havia enfonsat. Tothom es va repartir pel vaixell per veure'l quan tornés a sortir. De cop algú va tornar a dir que el veia, i es va acumular tanta gent a tot els costat del vaixell que no hi havia manera de passar. Vaig aconseguir obrir-me una mica de pas i vaig poder contemplar-lo uns segons abans que es tornés a submergir i es tornés a submergir.

Només per això la sortida ja hagués valgut la pena, però encara no s'havia acabat. Al cap de poc, un grup de dofins mulars va aparèixer davant el vaixell i els vam poder observar de molt a prop, fins i tot passant per sota nostre.

Entre gavians, gavines vulgars i capnegres (a més d'estols de menudes a l'horitzó), un gavot, un altre paràsit gros, baldrigues mediterrànies i balears i altres ocells vam arribar ja a Cap Norfeu.

Allà vam poder veure bé els nius de corb marí emplomallat, i a més vam observar una parella de merles blaves i durant una bona estona els vols d'una parella de falcons pelegrins.

Ja per acabar a la Punta Falconera vam observar una gavina corsa, i vam ser de nou al Port de Roses.

Però el dia encara no havia acabat. Vam dinar ràpid a Palau (en Martí Sala també es va apuntar) i vam trobar-nos a Pau amb l'Eva Solanes i l'Elena Jordà per anar cap als aiguamolls.

Al Cortalet va ser arribar i moldre. A part de les espècies de sempre, 14 grues, 2 tètols cuanegres i 51 capons reials.


 Grues     Grus grus


Cigne mut     Cygnus olor


Però encara ens quedava una espècie del qual un exemplar, mascle concretament, rondava per la zona de la Massona: el morell xocolater.

Així que vam anar cap al Bruel. Però allà no hi havia ni rastre de cap morell, així que en Martí, l'Elena i l'Eva van marxar cap a la Rogera i l'Elena, l'Arnau, el meu pare i jo ens vam dedicar a mirar els primers limícoles migrants al Matà. Daurades grosses, valones, becuts, una gamba roja, etc.


Daurada grossa     Pluvialis apricaria


Allà ens vam trobar un altre grup d'ornitòlegs que també havien vingut a buscar el morell. Els hi vam dir que no hi era i també es van quedar per allà.
Nosaltres ens vam allunyar una mica per acostar-nos al grup de becuts, però de sobte, un petit ànec va arribar volant per darrere nostre i ens va passar volant per davant, per després creuar el Matà i llançar-se a la Massona.
Morell xocolater!!!!!!!!

Vam córrer a avisar als altres, tot i que crec que no el van trobar perquè pel que sembla només era visible des del camí de l'aguait de la Massona.

I així, finalment, vam tornar cap a Girona després d'un dia complet a l'Empordà.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

On observar ocells als Aiguamolls de l'Empordà

Banyoles