Ocells a Campllong i Esclet

Aquests dies hi ha hagut unes pluges molt fortes, de manera que s'han inundat moltes zones de Cssà de la Selva i Campllong. Així que el passat diumenge 10 a la tarda ens vam dirigir cap allà. Primer vam anar al polígon industrial de les Ferreries. Durant la primavera és un molt bon lloc per localitzar el becadell gros, però encara era massa aviat i només hi vam veure becadells comuns.
Després vam anar a els camps de la Gotarra. Aquí va començar a animar-se el dia. En veure el gran nombre de cueretes blanques que ocupaven el camp, vaig pensar: "si ara al Gironès hi ha una cuereta blanca endoladada, aquí està". I efectivament, allà estava. No només una, si no tres exemplars. Tercera citació coneguda al Gironès i només la segona amb fotografies!!
Als Camps de la Gotarra vam observar altres ocells molt difícils i practicament impossibles d'observar a qualsevol alre lloc del Gironès, com els corriols petits (uns 25), les fredelugues (8) i les daurades grosses (4).
Un cop vam haver acabat amb els camps de la Gotarra vam seguir cap a Esclet. Allà tota una zona s'havia inundat i també hi vam observar algunes espècies d'ocells poc pròpies del Gironès, com el tètol cuanegre (1), la gamba roja vulgar (1), la xivita (12), el faisà (1), l'arpella vulgar (1), la cuereta groga (2), etc.
Finalment se'ns va fer fosc i ens en vam hver de tornar, però satisfets d'haver gaudit d'ocells tan escassos a la nostra comarca.




 Un dels exemplars de cuereta blanca endolada (Motacilla alba yarellii) als Camps de la Gotarra




Com identificar correctament M. a. yarrellii
 
Exemplars mascles: Inconfusibles. Dors tant fosc com el capell, d'un negre brillant.

Exemplars "tipus femella" (Veure fotografies a dalt): Difícils d'identificar al camp. Cal seguir els següents passos per determinar si coincideix amb els exemplars d'aquesta subespècie:

1. Dors gris més fosc que en M. a. alba i sovint tacat de fosc.

2. Extensió de gris cap als flancs (variació individual alta).

3. Carpó negre extens (gris i poc extens en M. a. alba).

4. Les cobertores grans formen una ampla franja blanca a la punta.

Compareu les següents imatges:

M. a. yarrellii - Dors fosc, ampla franja blanca a les cobertores grans, carpó negre extens.

M. a. alba - Dors clar, les cobertores grans no formen franja blanca ample, carpó gris i poc extens.


Altres característiques secundàries i no sempre presents poden ser marques fosques a la cara, generalment ajuntant el capell fosc amb el pit.

Alguns exemplars son inidentificables al camp, i la hibridació tampoc és infreqüent. Per això, i donada la raresa de la subespècie es recomana ser cuidadosos a l'hora d'identificar una cuereta com a yarrellii.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

On observar ocells als Aiguamolls de l'Empordà

Banyoles