Invasió

Fins l'any 2011 el mosquiter de doble ratlla (Phylloscopus inornatus) a Catalunya era una veritable raresa, amb un  màxim de 5 exemplars l'any 2010. Però a partir de l'any 2012 es va començar a mostrar un enorme creixement del nombre de cites que ja s'havia donat prèviament en altres països europeus. D'un any per l'altre, el nombre d'exemplars va pujar d'1 a 64!
Els anys 2013, 2014 i 2015 es van mantenir, respectivament, amb 25, 93 i 77 exemplars observats. Però el que s'ha viscut aquest any és sens dubte una invasió sense precedents, i és que ornitho.cat registra ni més ni menys que... 241 exemplars! Probablement en siguin menys, ja que cal estudiar més en detall les observacions per eliminar exemplars repetits, etc., però de tota manera les xifres són espectaculars. Tot un encert del comitè de rareses de la SEO d'eliminar-lo de la llista de rareses a principis d'any.
El fet que porta a milers d'aquests petits migrants asiàtics de Sibèria a Europa, per pràcticament desaparèixer de nou en unes setmanes, no és encara clar, però el nombre d'individus sembla augmentar any rere any, o potser només ho fa el nombre d'observadors... en fi, un cas d'allò més interessant.

He passat un parell de setmanes rere aquests ocellets i n'he aconseguit veure o sentir 8 exemplars en el meu "local patch", la zona dels voltants de casa meva entre els municipis de Girona i Salt. A més, a la mateixa zona altres observadors n'han localitzat 3 més.
En uns 2 km de riu 11 exemplars... si li sumes tots els exemplars no detectats i ho multipliques pels km de riu... de nou un nombre que fa por. I per no parlar de la resta de zones propícies de Catalunya.

Resumint, aquestes darreres setmanes han estat molt satisfactòries al "local patch" pel que fa als inornatus. Però la sopresa grossa es va donar el dijous 13 d'octubre quan en Miguel Angel Fuentes es va a desplaçar a Fontajau per a localitzar un mosquiter fotografiat el dia anterior per en Quim Martínez i confirmar que es tractava, ni més ni menys, que del segon mosquiter de Hume per Catalunya.
A la tarda (casualment la meva única tarda lliure de la setmana, per sort, ja que el dissabte al matí ja no el vaig localitzar) vaig poder disfrutar d'aquest fantàstic bimbo al costat de casa durant molta estona i a poca distància, i fins i tot comparar-lo costat per costat amb un inornatus. Pocs cops és té una oportunitat així!

Esperem que el nombre d'inornatus segueixi en ascens i puguem seguir observant-los així durant el pas postnupcial dels propers anys (i amb alguna sorpresa com el mosquiter de Hume tampoc estaria gens malament).

Un parell de fotos de l'única ocasió en què duia una càmera preparada, no la més propícia en quant a distància però serveixen per a il·lustrar l'entrada:


 Mosquiter de doble ratlla      Phylloscopus inornatus

I ja per acabar l'entrada, un dibuixet...


 Mosquiter de doble ratlla      Phylloscopus inornatus

Comentaris

Elena ha dit…
Que bé!!
Algun dia hem d'anar a passejar junts pel teu "local patch" / :-)

Entrades populars d'aquest blog

On observar ocells als Aiguamolls de l'Empordà

Banyoles