Dies de citrines

Cada any, cap a finals d'agost - setembre es produeixen diverses cites de cueretes citrines, sobretot juvenils, en territori català, principalment concentrades a les tres principals zones humides. De tota manera, és un ocell que pot passar força desapercebut entre altres espècies de cueretes per la seva semblança superficial amb una blanca o un juvenil apagat de groga, i per els seus costums força discrets.



Fitxa d'identificació de la cuereta citrina (Motacilla citreola) de 1r hivern



Aquest any, després d'alguna observació al Delta del Llobregat, el dia 24 d'agost en Carlos Alvarez en va trobar un exemplar a la depuradora de Castell d'Aro, on vaig passar a observar-lo el dia 28. Es movia per una zona molt concreta i els seus moviments ja estaven ben controlats, així que va resultar molt fàcil de trobar.


Cuereta citrina      Motacilla citreola


I el lloc on es trobava... asfalt i oloreta de depuradora:




Després d'aquesta observació em vaig quedar amb les ganes d'un self found, és a dir, de descobrir jo un exemplar. El passat diumenge 4 de setembre ens vam dirigir als Aiguamolls i vam començar el dia al Matà, on aquest any de moment només tenim un camp inundat (al costat del càmping). Només d'arribar-hi era evident el moviment de cueretes grogues, i realment el lloc tenia bona pinta... així que a buscar s'ha dit, cuereta que es posa a tret cuereta que es revisa.
I així i amb una bona dosi de sort, al cap de no molta estona una fotografia d'un ocell que es va posar breus segons davant nostre confirmava un primer hivern de citrina! Em va costar una estona relocalitzar-la entre el moviment constant de grogues i l'herba alta, però ho vaig fer per poder-la contemplar un minut més abans que entrés en una baralla amb una altra cuereta i acabessin marxant totes dues a l'altra punta del camp.





Cuereta citrina      Motacilla citreola


Un cop amb una troballa personal de citrina, el matí va prosseguir amb un territ pectoral (trobat per en Jordi Martí un parell de dies abans), una grua (un curiós exemplar que ha passat l'estiu al parc associat a cigonyes), un parell de cotxes blaves (primeres de la temporada per mi), 5 becplaners, una cigonya negra... i fora dels ocells, un grup de mínim 5 guineus, mai n'havia vist tantes juntes. Tot bons motius per tornar a casa amb un bon somriure i per mantenir-lo durant la resta d'hores del dia que un passa tancat a casa per aguantar les hores de forta calor que ens toca patir aquesta setmana...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

On observar ocells als Aiguamolls de l'Empordà

Banyoles