Un resum

Des de l'última entrada al blog, del viatge a Galicia per Nadal, han passat força observacions de les quals no he parlat al blog.

A continuació, faig un breu resum dels dies i les observacions més destacades d'aquests últims dos mesos.


El primer va ser un mosquiter fosc que en Gerard Dalmau i en Miguel Angel Fuentes van descobrir a les Molleroses, al costat del centre d'informació del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, el dia 8 de febrer.
Al matí següent, amb una bona colla d'ornitòlegs. no ens va ser difícíl trobar-lo de nou gràcies al reclam, que, tot i ser el típic "txec-txec" al qual no pares massa atenció mentre camines cap a un aguait, és força característic si ja el busques i el portes ficat al cap.
Realment és un ocell amb un comportament molt diferent dels seus congèneres, mentre els mosquiters als que estem acostumats per aquí es mouen una mica per tot arreu dels arbres i arbusts i són més aviat confiats i poc amagadissos, el mosquiter fosc no es sol separar de les branques més properes a l'aigua, sovint movent-se el màxim de tapat possible i és força espantadís.

Degut a les distàncies grans que vam haver de mantenir amb l'ocell per a observar-lo amb comoditat, les imatges són del tot testimonials, però aquí en deixo algunes on es pot identificar l'ocell (amb una mica d'imaginació):

Mosquiter fosc      Phylloscopus fuscatus


El dia 31 de gener vam poder tornar a observar el mosquiter fosc, i també dues calàbries agulla a la Platja de Can Comes.

Calàbria agulla      Gavia arctica


El divendres 5 de febrer vam marxar cap al Delta de l'Ebre, ja que ens havia tocat en un sorteig un cap de setmana amb una furgoneta habilitada per a dormir-hi.
Tot i que vam sortir tard de Girona, el mateix dia, amb les últimes llums, vam poder encara veure les oques del galta blanca que estan passant l'hivern en un camp de golf a la Roca del Vallès.

 Oques de galta blanca, ja quasi de fosc      Branta leucopsis


Els següents dos dies van estar plens de bones observacions, especialment el dissabte, amb ocells com l'esmerla, l'arpella pàl·lida, un falcó pelegrí probablement de la subespècie calidus, cotxa blava, dues cueretes grogues (dada excepcional, ja que són estivals), xatrac gros i daurada petita del Pacífic, l'individu que porta diversos anys hivernant per la zona de Migjorn.

 Falcó pelegrí, presumptament de la ssp. calidus      Falco peregrinus presumptament calidus

Daurada petita del Pacífic      Pluvialis fulva

Comparació de mida i estructura amb una P. apricaria

El diumenge vam quedar amb els nostres amics de la família Giné Pedrocchi, i tot i que el fort vent ens va impedir les bones observacions i ens va fer plegar abans d'hora i refugiar-nos a menjar paella, vam poder fer una bona passejada pel Goleró, observant com a més interessant diversos xatracs grossos. A la tarda, de tornada, vam fer una parada al port de Tarragona, observant de molt lluny l'adult de gavià argentat de potes roses.


El dia 13 de febrer vam assistir a l'anual sortida en barca per la badia de Roses, a continuació deixo algunes de les fotografies que vaig poder fer. Amb el nombre de baldrigues que ens van acompanyar aquest cop, va ser una ocasió magnífica per a practicar en la identificació de mauretanicus i yelkouan.

Mascarell      Morus bassanus

 Gavià argentat      Larus michahellis


I ara baldrigues...


 Baldriga mediterrània      Puffinus yelkouan




 Baldriga balear      Puffinus mauretanicus

Una comparació entre les dues espècies. Mauretanicus (esquerra) i yelkouan (dreta).


El 28 de febrer vam fer una volta per la plana de la Selva i vam acabar als estanys de Platja d'Aro. En uns camps de Vilobí, una bona concentració de pinsans mecs, almenys una cinquantena, i alguns preciosos mascles en plomatge nupcial. Per la zona d'esclet poca cosa, però als estanys de Platja d'Aro vam veure un ànec blanc i un gavià fosc, com a més destacat, a més de les meves primeres orenetes de l'any.



Per acabar, després d'una setmana a Finlàndia no destinada al ocells (però amb morells d'ulls grocs, cignes cantaires, passerell golanegre i ganes de tornar-hi) les darreres observacions remarcables han sigut les d'aquest dilluns, primer dia de Setmana Santa, en que al Baix Ter hem observat un híbrid de martinet blanc i martinet dels esculls, dues gavines corses, els primers cames llargues, etc.; i també del darrer diumenge Setmana Santa, als Aiguamolls, destacant 5 grues, 2 ànecs cuallargs, força gavians foscos i els primers xarrasclets, valones...



Aquest és el resum d'aquests últims mesos, a veure si a partir d'ara actualitzo més regularment el blog!


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

On observar ocells als Aiguamolls de l'Empordà

Banyoles