La migració als Aiguamolls

Ens trobem al pic de la migració, així que aquest matí he anat a observar la gran varietat d'ocells que es veuren en dies com aquests, i no tots freqüents.
Hem començat pel Cortalet, amb ànecs de diferents espècies (ja tots en poc nombre  menys el collverd): cigne mut, cigonyes blanques, cabussets, fotges, esplugabous, martinets, etc. Al camí que duia a les Gantes la cosa ha començat a animar-se amb els mosquiters xiulaires (bimbo!). I, per ser un bimbo, no és que n'hi haguessin pocs, ja que el camí bullia d'aquests ocells, juntament amb els mastegatatxes, uns altres migrants.
A les Gantes, a part de flamencs i algun balquer (els primers de l'any), no hi havia gran cosa, així que hem reculat i hem agafat el cotxe per anar cap al Matà, que en aquests moments es troba en la seva màxima esplendor d'abundància i diversitat d'aus. Primer hem parat al Clot dels Fangassos, on hem vist una siseta (bimbo!) que ja hi portava uns dies. Després hem recorregut un tros del camí que porta al càmping a peu. Batallaires, xivites, valones, ànecs collverds i grisets, martinets rossos i blancs, agrons blancs i rojos, més mastegatatxes, puputs i altres ocells. Hem reculat i hem anat cap a la zona de les sitges del Matà. Poc abans d'arribar-hi, un rapinyaire de vol ràpid i mida mitjana espanta als cames-llargues, que alerten a tot l'estany del perill. El rapinyaire dóna la volta al prat inundat i permet que em cridi l'atenció el dibuix facial ben marcat, la "boa" fosca, el pit rogenc llis... Efectivament, arpella pàlida russa (bimbooo!!!!), raresa nacional.
Uns dels primers abellerols de l'any ens sobrevolen, es mouen els mosquiters xiulaires entre els matolls i a l'estany del Matà hi ha cinc preciosos martinets rossos descansant.
Més enllà hi ha un bon grup de cames-llargues i un mascle de xarrasclet. Grans estols d'orenetes vulgars i de ribera en migració activa ens sobrevolen. A la Closa de Puig observem segurament els últims cinc corbs marins grossos de la temporada. I ja començem a tornar cap a l'aparcament quan ens parem a fotografiar un papamosques gris i uns mastegatatxes. Un d'aquests mastegatatxes, però, acaba resultant una altra raresa... papamosques de collar!!!
Mentrestant es va fent tard i finalment hem de tornar a casa després d'haver presenciat aquest increïble matí de migració als Aiguamolls.

 Mosquiter xiulaire (Phylloscopus silbatrix)
 Papamosques de collar (Ficedula albicollis, raresa nacional)




* NOTA AFEGIDA EL 15-7-2014 - Més d'un any després repassant fotografies que vaig pendre he pogut comprovar la observació aquest mateix dia de dos ànecs canyelles (que en el seu moment vaig identificar com a Anser sp.) i un bitxac oriental. Un matí rodó!!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

On observar ocells als Aiguamolls de l'Empordà

Banyoles