Identificar gavians juvenils

Existeix un grup d'ocells en que les espècies són molt similars i complicades d'identificar. Són les gavines i els gavians. Però són els juvenils els que plantegen un repte especial. En aquest text podreu trobar com identificar els juvenils dels gavians de Catalunya, però recordeu que aquí no ho teniu tot, ja que les hibridacions o els plomatges aberrants són freqüents entre aquestes espècies. Però sense comptar aquests casos especials, espero que aquests petits textos us puguin ajudar a resoldre els problemes que ens posen a davant aquests difícils ocells.

Larus michaellis-Gavià argentat
Es tracta del gavià més freqüent a Catalunya. Es diferencia del gavià fosc per tenir només una franja negra a la cua. També és molt similar el gavià argentat de potes roses, la identificació del qual és bastant complicada. El gavià argentat de potes roses és una raresa a Catalunya, però és bastant més probable de veure'l que altres i va bé saber-lo identificar. El gavià argentat de potes roses té el pit més rodó que l'argentat, que sovint el té bastant angulós. El mantell de l'argentat és molt més contrastat, quasi recordant el gavinot. El cap, coll i part superior del pit de l'argentat són d'un color molt més clar que la resta del cós, mentre que l'argentat de potes roses és tot ell d'un color bastant igual i molt més homogèni. L'argentat mostra un mig collar de ratlles fosques al clatell, que l'argentat de potes roses no sol tenir o ho té poc marcat. La combinació de màscara fosca, cap blanquinós i contrastat i mantell amb dibuixos foscos sobre fons molt més clar és característica de l'argentat.

Larus argentatus-Gavià argentat de potes roses
La identificació d'aquesta espècie s'explica en l'anterior text del gavià argentat.

Larus fuscus-Gavià fosc
Molt difícil de diferenciar del gavià argentat a menys que el puguem observar en vol. En aquest cas observarem que el fosc té quasi totes les plomes de la cua de color marró fosc, mentre que l'argentat té només una franja fosca al final de la cua. L'argentat presenta també, igual que el de potes roses, una taca clara a les secundàries i les primàries absent en el fosc. L'argentat de potes roses tambés té una taca fosca o negre a la cua molt gran, però el podem diferenciar per la taca clara de les ales.

Larus marinus-Gavinot
Molt rar a Catalunya i molt complicat d'identificar. Més clar i amb molt més contrast encara que en l'argentat, però el que més ressalta al observar-lo és la mida, ja que es tracta del làrid més gran del món, i el seu enorme bec, gruixut i molt robust. La franja caudal és tacada de blanc i discontínua, a vegades més taques que franja. Cal esmentar la possibilitat d'argentats enormes, molt clars, i amb un bec molt gros.

Larus cachinnans-Gavià caspi
Igual que molts altres gavians, aquí es tracta d'una raresa. El cap blanc sense taca fosca a l'ull, collar de taques molt marcat, bec prim, potes llargues i aspecte molt esvelt i amb el pit sortit ens permetrà diferenciar-lo de l'argentat.

Larus glaucoides-Gavinot polar
El més fàcil d'identificar dels gavians que podem observar a Catalunya, també una raresa. Recorda a una gavià argentat de potes roses de color molt molt més clar, quasi blanc en algunes ocasions i amb les primàries del mateix  color que el cós, a diferència dels altres que les tenen fosques. Pràcticament l'únic error que podríem cometre dins de Catalunya seria un argentat de potes roses leucístic, cosa molt improbable tractant-se aquest últim d'una espècie rara.

Doncs bé, aquestes són les principals espècies que podem trobar des d'abocadors a ports i platges a les nostre terres. Espero que aquesta entrada us pugui ser útil.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

On observar ocells als Aiguamolls de l'Empordà

ocells marins a Cap de Creus i Badia de Roses