Sortida als Aiguamolls amb l'Ateneu

El passat diumenge 6 d'abril l'ateneu Naturalista de Girona va organitzar una sortida als Aiguamolls de l'Empordà.
Vam sortir a les 8 de Girona i cap a les 9 érem al pàrquing del Cortalet. Només arribar ja vam poder veure un mascle de cotxa cua-roja a l'aparcament, la primera de l'any.
Tot seguit ens vam dirigir primer de tot a l'aguait dels Roncaires. Allà vam veure els primers 5 agrons rojos de l'any, un cigne mut, 2 agrons blancs, 4 ànecs cuallargs, un xarrasclet...
Just davant, a la closa de les Molleroses uns 25 capons reials s'alimentaven en el prat inundat.

 Agrons rojos     Ardea purpurea

Vam tornar fina al centre d'informació per esmorzar. Allà, en Martí Casadevall i jo vam acabar ràpid i vam seguir amb els ocells. Molt a prop, a la petita bassa de l'Enric, vam sentir reclamar un rascletó (!!).
Per desgràcia, i com sol passar amb els Porzanas, no es va deixar veure.
Al Quim Franch vam veure els mateixos ocells que als Roncaires, però ens va passar volant per davant un preciós milà reial. 

A continuació tot el grup es va dirigir cap al centre de recuperació de fauna, però com que sabíem que no hi havia gaire res i hi havíem estat no feia molt, vam decidir anar amb cotxe fins al Matà i després fer el recorregut en sentit invers i tornar-nos a incorporar al grup quan acabessin la visita al centre.

Només arribar al Matà dos pòlits cantaries, força escassos als Aiguamolls, ens van passar volant per sobre. Davant el Mas Matà, entre cames-llargues s'alimentava un bonic bec d'alena. I des només pujar a l'aguait enlairat al costat de les Sitges, vam poder comprovar que realment estava espectacular. Desenes de gambes roges vulgars i pintades, territs variants i fins i tot 4 territs menuts, capons reials, xarrasclets, cames-llargues, tètols cuanegres, corriols i fins i tot dos mascles de cotxa blava!

Vam començar a fer al camí en sentit contrari cap al Cortalet. Una mica abans de la closa de la bomba vam aixecar del terra una àguila marçenca, la primera de l'any.

Vam tornar a trobar el grup davant l'aguait de les Gantes. Vam pujar però primer a l'observatori de les daines, on sorprenentment vam veure... daines!


Daines a l'observatori de les daines

Quan vam sortir de l'observatori, vam entrar a l'aguait de les Gantes. Hi havia poc moviment, però cal destacar una parella d'oques egípcies que feien una espècie de festeig entre les herbes. Com ara ens criïn aquí!

 Oca egípcia     Alopochen aegyptiaca

Vam seguir caminant fins al Matà. Allà no hi havia gaire res de nou, excepte un grup d'uns 20 becuts i una parella de faisans. Vam dinar allà i, mentre els altres acabaven, en Martí i jo vam tornar a mirar ocells a l'aguait del costat de les Sitges. Des d'allà ara vam veure com a novetats una femella d'ànec cuallarg, una femella de faisà, molts agrons rojos, dos corriols camanegres i un tallarol de garriga.

Havent dinat vam anar per la vora del Matà cap a la platja. A l'aguait Gall Marí vam veure un mascle de xibec, una parella de cabussons emplomallats fent els seus balls nupcials i uns quants cabussets barallant-se pel territori.
Cabussons emplomallats     Podiceps cristatus

Xibec     Netta rufina

Al Matà també vaig poder veure les meves primeres cueretes grogues de l'any. Un cop vam arribar a la platja vaig mirar una mica, i vaig aconseguir veure, molt i molt lluny, 6 territs variants, una gavina corsa i un xatrac becllarg, tots ells posats a la platja.

Tot seguit vam recular i, ja de nou al Matà, em vaig entretenir una mica intentant fotografiar uns xarrasclets que no treien el cap de sota l'aigua. Finalment vaig aconseguir alguna fotografia, ens vam acomiadar del grup i ens en vam tornar cap a casa.


Xarrasclets     Anas querquedula




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

On observar ocells als Aiguamolls de l'Empordà

Banyoles